top of page

«Φόρα» την τύχη σου! Κοσμήματα- γούρια! Ήλιοι, φεγγάρια, αστέρια και φυλαχτά στη μόδα!

Κοσμήματα… γούρια! Τι καλύτερο από το να «φοράς» την «τύχη» σου;

Ματάκια, το χέρι της Φατμέ, ήλιος, φεγγάρια και αστέρια, όλα έχουν επιστρατευτεί για χάρη της μόδας αλλά και της καλοτυχίας!

Δεν έχουν «εποχή», αφού φοριούνται καλοκαίρι και χειμώνα, ενώ ταιριάζουν με όλα τα υλικά. Από αλυσίδες (χρυσές/ασημένιες), έως κορδόνια και δέσιμο μακραμέ. ΕΣΥ αποφασίζεις.

Πριν επιλέξεις όμως, να σου πω τι σημαίνει το κάθε σύμβολο:

Το χέρι της Φατμέ: Το χεράκι της Φατιμά γνωστό ως το χέρι Χάμσα είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο για τους Εβραίους αλλά και για τους Μουσουλμάνους. Το χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για προστασία. Το μάτι στο χέρι θεωρείται ως ένα δυνατό γούρι ενάντια στη βασκανία, στο κακό μάτι. Φοριέται συχνά στο λαιμό ή κρεμιέται στους τοίχους και στις πόρτες των σπιτιών ή ακόμη και των επιχειρήσεων για καλοτυχία.

Tο Μάτι του Ώρου: Στο Χριστιανισμό το Μάτι του Θεού απεικονίζεται να πλανάται πάνω από μια σκηνή που συμβολίζει την Σκηνής του Μαρτυρίου όπου είναι συμβολικά ο ναός των πιστών. Στο πλαίσιο αυτό, το μάτι είναι ένα σύμβολο της προστασίας και της ζωής. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην Αίγυπτο αλλά και στις Δυτικές αποκρυφιστικές παραδόσεις το αριστερό μάτι θεωρείται ένα σεληνιακό γνώρισμα και ένα σύμβολο της βόρειας κατεύθυνσης. Το δεξί μάτι είναι ένα ηλιακό σύμβολο και αντιπροσωπεύει την νότια κατεύθυνση.

Το «τρίτο μάτι» αναφέρεται ως το πνευματικό μάτι, το διαισθητικό μάτι, ή το μάτι της ψυχής.

Σχετίζεται με το τσάκρα του φρυδιού ή τα άγια τσάκρα που διευκολύνουν την διαίσθηση και επιπλέον την αισθητηριακή αντίληψη . Το τρίτο μάτι απεικονίζεται στο μέτωπο του Shiva, και αποτελεί το σύμβολο του εσωτερικού ματιού που βλέπει όλα τα πράγματα μέσα σε μια κοσμική προοπτική.

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓΚ (ΚΑΛΟ/ΚΑΚΟ):Ο Γιν και το Γιάνγκ είναι οι δύο αντίθετοι και συμπληρωματικοί πόλοι της φύσης.

Το Γιάνγκ είναι το άσπρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για την κίνηση, την επιθετικότητα, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την αρσενική δύναμη, τα επιβεβαιωμένα συναισθήματα, τον Ουρανό, το φως, τη λαμπρότητα, τη φωτιά, τη τόλμη, τα βουνά που διεισδύουν στον ουρανό, το θερμό, το σκληρό, το ζεστό. Γιανγκ σημαίνει ''σημαίες που κυματίζουν στον ήλιο'' δηλαδή λαμπρό ή φωτεινό.

Το Γιν είναι το μαύρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για το σκοτάδι, την παθητικότητα, την ακινησία, τη δεκτικότητα, το θηλυκό στοιχείο, την έλλειψη ζωής, τη σελήνη, τη νύχτα, το ψυχρό, τις κοιλάδες της φύσης που δέχονται και συντηρούν, προστατεύουν τη ζωή μέσα τους, τη μήτρα στα γυναικείο σώμα, τις σπηλιές, τα στάσιμα νερά, το αδύναμο, το απαλό, το υποχωρητικό, τα σκοτεινά και ύπουλα συναισθήματα. Γιν σημαίνει ''συννεφιασμένος, σκοτεινιασμένος''.

Αυτές οι δύο μορφές ενέργειας αποτελούν εκφράσεις της μίας, μοναδικής, έσχατης πραγματικότητας που είναι πέρα από τη μορφή και την ουσία, πέρα από κάθε δυαδισμό. Το ΤΑΟ.

ΗΛΙΟΣ: Οι πρόγονοί μας θεωρούσαν ότι ο ήλιος, είναι το κέντρο της ύπαρξης της ανθρωπότητας.

Το σύμβολο Ήλιος βρίσκεται σε όλους τους πολιτισμούς σε όλη την ιστορία. Θεωρείται από τους περισσότερους λαούς ως μια κοσμική δύναμη, δεν είναι περίεργο που βλέπουμε τον ήλιο σε αμέτρητα αντικείμενα και γραπτά.

Η αρχαία κινεζικη κουλτούρα αναγνώριζε τον ήλιο ως το μεγάλο αρσενικό ως Αρχή, το απόλυτο Yang.

Σε πολλούς πολιτισμούς παριστάνεται με ένα μάτι που συμβολίζει το Κοσμικό Μάτι . Συμβολικές σημασίες του Ήλιου

Ζωή

Δύναμη

Ενέργεια

Δύναμη

Σαφήνεια

Εαυτός

Στο Χριστιανισμό ο ήλιος είναι το σπίτι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και είναι επίσης ένα σύμβολο του Χριστού, ή ο Χριστός.

ΣΕΛΗΝΗ: Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της . Την πνευματική όψη του φωτός μέσα στο σκοτάδι , την εσωτερική γνώση, το παράλογο, το διαισθητικό και υποκειμενικό.

Εκείνη ελέγχει παλίρροιες, βροχές, ύδατα, πλημμύρες και εποχές και ως εκ τούτου τη διάρκεια της ζωής. Oλες οι σεληνιακές θεές ελέγχουν το πεπρωμένο και υφαίνουν τη μοίρα μερικές φορές απεικονίζονται σαν αράχνες στο κέντρο του ιστού τους.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Το δέντρο συμβολίζει, κατά μία ευρεία έννοια τη ζωή στο άπειρο, την ανάπτυξη, τη διάδοση, την αναπαραγωγή και την ανανέωση, την ισορροπία και την αρμονία. Σαν αποτέλεσμα αυτών των λειτουργιών είναι και οι ιδιότητες της σοφίας, και της πνευματικής ανάπτυξης,της δύναμης και της μακροζωίας που προσδίδουν στο Δέντρο της ζωής.

Πιστεύεται ότι τα δέντρα έχουν πολλές «ειδικές δυνάμεις». Τα δέντρα επίσης παρείχαν τροφή, ζεστασιά και καταφύγιο στον άνθρωπο μέσα στα χρόνια και ίσως γι’ αυτό έφτασαν να συμβολίζουν τη ζωή στο διηνεκές και την αθανασία.

ΑΓΚΥΡΑ: Άγκυρα είναι ένα σύμβολο τόσο της ελπίδας, όσο και τηςσταθερότητας. Όταν κοιτάζουμε μια άγκυρα βλέπουμε ότι είναι ένας σταυρός που στηρίζεται πάνω σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο, μια ημισέληνο ή ένα κύπελλο. Ο σταυρός έχει τέσσερα σημεία, και ο αριθμός τέσσερα παριστά την ύλη.

ΟΜ ΣΥΜΒΟΛΟ:Το Om ενσαρκώνει μυστηριακά την ουσία ολόκληρου του σύμπαντος. Αυτή η έννοια ενισχύθηκε περαιτέρω με την ινδική φιλοσοφική πεποίθηση ότι ο Θεός δημιούργησε το πρώτο άκουσμα και το σύμπαν προέκυψε από αυτό.

Ως ο πιο ιερός ήχος, το Om είναι η ρίζα του σύμπαντος και των πάντων που υπάρχουν και συνεχίζει για να τα κρατήσει για πάντα μαζί.


Featured Posts
Recent Posts
bottom of page